Tips en tricks: Veiligheids uitrusting

Voor veel watersporters is de winter een kalme periode en dat maakt het een geweldige tijd om je veiligheidsuitrusting na te kijken.
We lijsten hier enkele aandachtspunten op maar voel je vrij om deze lijst aan te vullen aan de hand van de uitrusting op jouw boot.

1. Controleer Flares

Deze moeten worden vervangen om de drie jaar. Controleer de vervaldata op uw handheld flares, rookbommen, parachute flares etc. Als ze halverwege het seizoen vervallen, zet je best een herinnering in je agenda. Als ze verlopen binnen een maand of twee, zou je ze net zo goed nu kunnen vervangen.

2. Controleer Brandblussers

Controleer de manometers op al je brandblussers. Controleer of het pijltje zich in de groene "full" zone bevindt.
Als een van hen niet meer vol lijkt te zijn, zelfs gedeeltelijk leeg, kan je ze best vervangen door goedgekeurde brandblussers.
Poederblussers die langere tijd stil gelegen hebben kan je best even schudden of kort op een harde ondergrond slaan om vastgekoekt poeder weer los te maken.
Controleer de veiligheidspin op de brandblusser.

3. Test EPIRBs en PLBs

Deze vereisen een herregistratie elke twee jaar. De NOAA (National Oceanographic and Atmospheric Administration), stuurt je hiervoor een herinnering.
Indien je ondertussen van email of adres bent veranderd, kan je best je gegevens updaten. Ga hiervoor naar www.sarsat.noaa.gov om de informatie bij te werken.
Controleer de batterijen in het toestel, en vervang ze indien nodig. De meeste van deze apparaten beschikken over een testknop waarmee je de status van je batterijen kan controleren.

4. Controleer je reddingsvesten

Controleer riemen, gespen en sluitingen op hun stevigheid. Gescheurde riemen of vesten kan je beter vervangen.
Indien je over automatische reddingsvesten beschikt, controleer dan de vervaldatum van de zoutpastille en het gaspatroon. De houdbaarheidsdatum voor de pastille is vijf jaar, voor het gaspatroon drie jaar.
Alvorens deze te vervangen, kan je best met het vest in het water springen. Zo controleer je ook meteen of het vest nog voldoende opblaast en geen scheuren of gaten vertoont.

5. Controleer je toeter

Zorg dat je toeter nog functioneert. Boten die aan onze kust liggen hebben vaak last van zout dat zich vastzet op het membraan. Af en toe eens toeteren maakt al het vastgekoekte zout los.

6. Plaats Batterijen

Vervang alle batterijen in uw zaklampen of andere toestellen, voorzie reserve batterijen op de boot.

7. Test uw Bilge Pomp

Controleer alle bedrading en aansluitingen om te controleren of ze corrosie-vrij zijn. Activeer de vlotter van je bilgepomp om te controleren of ze werkt.
Giet wat water in het compartiment waar de pomp zich bevindt, zo controleer je de werking, en spoel je vuil meteen ook weg.

8. Controleer de werking van je anker

Vervang elementen die overmatige corrosie vertonen of slijtage, zoals ketting of lijn.

9. Controleer je verlichting

Schakel je navigatie verlichting aan om na te gaan of ze nog voldoende licht geven. Vervang eventueel kapotte lampen of vuile en beschadigde beschermkapjes.


Disclaimer

Alle informatie, zowel onder de vorm van tekst, bestanden als beelden als eender welke andere vorm wordt door Start2Boat enkel ten informatieve titel ter beschikking gesteld.

Start2Boat kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de onjuistheden of tekortkomingen in de gegevens zoals die vermeld staan op de site. Incorrecte gegevens of tekortkomingen op de site geven geen recht op een financiƫle compensatie.

Contact Details


Email: info@start2boat.be
Website: www.start2boat.be
Facebook: www.facebook.com/Start2boat

Krommehamlaan 32,
9031 Drongen,
Belgiƫ,
btw nr: BE0647988308